Autor: We Digital
Pilsner Urquell Profil, který neprodává, ale i přesto má úspěch? Aneb jak se Sládky v akci vzděláváme publikum o pivním světě v Česku a na Slovensku.
Průřezové kategorie - Nejlepší komerční kampaň
Ročník: 18
Zadavatel: Pilsner Urquell
Země: CZ
Cílem bylo vytvořit profil, který mluví o pivu srdcem těch nejpovolanějších - tedy Sládků. Profil, který vzdělává, prohlubuje znalosti o kvalitě správně načepovaného piva, ale jeho snahou je i zlepšit úroveň česko-slovenské gastronomie. Profil, který si klade za cíl pozvednout pivní česko-slovenskou kulturu.
Tím vznikl unikátní koncept pivních influencerů. Jedná se totiž o vůbec první účet, který srozumitelně a zároveň profesionálně edukuje své sledující ohledně kvality piva a o všem s ním spojeným. A kdo jsou hlavní protagonisté? 5 obchodních sládků, kteří se společně starají o pivovary Plzeňského Prazdroje.
Strategie
Profil si klade za cíl, dle slov samotných sládků, předat veřejnosti informace o tom, co vše obnáší péče a starost o pivo. Lidé totiž o kvalitě piva nějakou představu mají, avšak mezičlánek mezi pivovary a širokou veřejností v prostoru sociálních sítí dlouho chyběl. Proto vznikl unikátní koncept pivních influencerů, kteří neúnavně pracují na tom, abychom si na co nejvíce místech mohli připít dokonale načepovanou hladinkou, šnytem nebo mlíkem. Za takovým půllitrem je totiž daleko více práce, než by se na první pohled mohlo zdát.
Cíl
Na počátku bylo potřeba si stanovit tone of voice a způsob jak budeme komunikovat důležité informace všem milovníkům piva. Abychom si tedy udrželi kredibilitu a autenticitu bylo potřeba začít komunikovat obsah tak, jakoby si ho sládci spravovali sami. I když pracujeme s neherci, tak hlavní aktéři oplývají starostí a láskou k pivu, a to nám zajišťuje doručení relevantních informací přímo ke spotřebiteli. Zároveň využíváme reálné prostředí pivovarů i ty místa, kam se běžný člověk nedostane.
Veškerý obsah je tvořený tak, aby nebyl pouze edukativní, ale zároveň byl obohacen o současné trendy. Z velké části je převažujícím formátem mluvené video (Reels), u kterého nechybí ani titulky. Díky zvolenému formátu můžeme předat veškeré důležité inforamce, které chceme a zároveň Nejen kvůli tomu, aby byla videa srozumitelná lidem, kteří zrovna v danou chvíli nemají možnosti si pustit video se zvukem, ale také aby udržela pozornost uživatelů co možná nejdéle.
Realizace
Víme, že edukace a osvěta je vždy ošemetná věc. Aby to fungovalo, musíme si být jistí, že skutečně víme, o čem mluvíme. A kdo jiný by měl vzdělávat o kvalitě piva, než profesionální sládci? Právě oni předávájí lidem informace, které nejsou jen prázdnými slovy z učebnic a příruček. Zakládáme si na skutečných příbězích a zkušenostech z reálného života těch největších profíků ve svém řemesle. Věděli jsme, že strojenost a nezáživnost nebude fungovat. Snažíme se tedy se sládky pracovat tak, aby reálné zážitky předávali zábavnou formou a učili tak lidi poznávat pivní svět ze všech směrů.
Výsledek
Díky správně volenému obsahu a formy se nám povedlo aktivovat publikum (spotřebitele i výčepní). Celkovou edukaci jsme navíc propojili i s offline aktivitami. Čím dál více lidí si tak skutečně vybírá, kam na dobré pivo zajít a mnoho výčepních se samo od sebe začalo vzdělávat ve svém řemesle. Na konci roku se náš engagement rate vyšplhal na senzačních 27 %! Vzhledem k tomu, že celosvětový průměr engagement rate je 5,6 % u profilů s počtem 1000 – 5000 followers, považujeme takové číslo za obrovský úspěch. V závěsu jsou samozřejmě imprese, kterých jsme nasbírali 12 189 436. Ze sládků se navíc staly instagramové hvězdy, které se objevují napříč médii. Například v pořadech Polopatě, Víkend, Máme rádi Česko nebo magazínech jako Reflex.